Oficialii europeni au rasuflat ieri usurati, dupa publicarea rezultatelor provizorii ale legislativelor din Serbia, cu toate ca numele partidului sosit in frunte era de natura sa dea fiori reci intregului continent.
Partidul Radical Sarb (SRS) a obtinut cel mai mare numar de voturi (28,5%) din sufragii. Presedintele SRS este inca Voislav Seseli, figura sinistra a razboaielor din Croatia si Bosnia, aflat in prezent in arestul Tribunalului Penal International (TPI) de la Haga in asteptarea procesului.
Prin comparatie cu extremistii nostri, un radical sarb mananca doi peremisti la micul dejun si doi la cina: “TPI este o institutie antisarba, Uniunea Europeana si NATO la fel. Singurul aliat acceptabil, Rusia”. Adjunctul lui Seseli, Tomislav Nikolici, a pierdut prezidentialele din 2004, dar a reusit sa convinga de atunci electoratul ca este campionul sarbilor adevarati si saraci, o categorie din ce in ce mai raspandita. SRS impreuna cu ramasitele partidului socialist ale defunctului dictator Slobodan Milosevici vor obtine totusi numai aproximativ 97 din cele 250 de fotolii de deputat.
Europa cere guvern
Pe locul al doilea a sosit Partidul Democrat (DS) al presedintelui Boris Tadici, cu 22,9% din sufragii. Tadici a devenit presedinte in 2004, la un an dupa asasinarea sefului sau de partid si de guvern, Zoran Djindjici. Politician tanar (48 de ani) si proeuropean convins, Tadici reprezinta unul dintre putinii lideri politici sarbi care poate fi considerat un interlocutor serios pentru Europa. A treia pozitie a fost ocupata de Partidul Democratic al Serbiei (DSS) al actualului premier, Voislav Kostunita, cu 16,7%, urmat de Partidul G17Plus (6,8%) si de Partidul Liberal Democrat (5,3%). Teoretic, o coalitie a acestor partide, considerate democratice, poate asigura o majoritate de minimum 131 de locuri in Parlament, mai mult decat confortabila p