Clatite cu cascaval.
Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluat de clatite gata preparat. Pentru umplutura: 25 g unt, 2 linguri faina, 300 ml lapte, 120 g cascaval taiat cubulete, sare, piper macinat, 1 varf de cutit boia, 2 galbenusuri batute, ulei pentru uns forma. Pentru pan: 1 ou batut, 50 g pesmet, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Umplutura: se prepara dinainte, la fel ca si aluatul de clatite. Se pune untul intr-o cratita si se topeste pe baia de apa. Se adauga faina si se dunstuieste in untul topit, amestecand intruna, circa 5 minute. Se incorporeaza laptele - putin cate putin, se amesteca bine cu telul si se lasa sa se ingroase la foc mic cam 30 de minute, amestecand din timp in timp.
Se adauga cascavalul, se lasa sa se topeasca, se condimenteaza cu sare, piper si boia, se ia de pe foc si se incorporeaza galbenusurile.
Se toarna compozitia intr-o forma mai plata, unsa cu ulei (15x25 cm), si se lasa sa se raceasca si sa se intareasca.
Se fac 8 clatite din aluatul deja preparat si se taie umplutura in 8 bucati (dreptunghiuri) egale. Se-ncinge uleiul la circa 180gr. (test: un cubulet de paine trebuie sa se rumeneasca in 50 de secunde).
Se aseaza cate-o bucata de umplutura pe mijlocul clatitelor, se pliaza ambele parti si se ung cu oul batut. Se pliaza si celelalte margini si se ung si ele cu ou. Se dau clatitele umplute prin ou (sa fie bine acoperite) si prin pesmet si se prajesc circa un minut si jumatate, pana ce se rumenesc. Se tamponeaza cu hartie absorbanta si se servesc imediat, ca aperitiv.
Supa de conopida
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g conopida, sare, piper negru macinat, 1 tulpina de telina taiata fasii, 1 ceapa mica taiata julienne, 800 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 1 priza cuisoare macinate, cca 300 ml smantana, 4 felii foarte subtiri de lamaie.
@N_