Paritatea dintre moneda unica si cea europeana a avut o evolutie agitata pe pietele internationale, cu schimbari bruste ale cotatiilor. Dupa un inceput de ianuarie in care se parea ca euro va trece, dupa mai bine de un an, de pragul de 1,33 dolari, el a facut un pas inapoi, coborand pana la un minim de 1,2860 dolari.
Revenind la evolutia de saptamana trecuta, joi, euro a coborat sub pragul de 1,29 dolari, pentru ca vineri sa atace, din nou, sub presiunea cumpararilor de moneda unica, pe cel de 1,30 dolari, pentru ca apoi sa se stabilizeze la nivelul de 1,2950 dolari. Pentru perioada urmatoare, graficele indica un traseu al monedei unice cuprins intre pragul suport de la 1,2881 dolari si pe rezistenta de la 1,32 dolari.
Aceasta evolutie a fost determinata de mai multe informatii venite din economiile de pe cele doua maluri ale Atlanticului. La cresterea euro a contribuit publicarea, la inceputul saptamanii, a indicelui german ZEW, care masoara asteptarile sectorului financiar, care a crescut luna aceasta cu 15,4 puncte, investitorii mizand pe procesul de relansare a economiei din euro-zona. Sfarsitul saptamanii a adus publicarea indicelui de incredere al consumatorilor, calculat de Universitatea din Michigan, care a relevat, la randul sau, o crestere, la 98 de puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, fata de 91,7 puncte in decembrie.
Interesul investitorilor pe termen lung este insa legat de politicile celor doua institutii financiare, Rezerva Federala americana si Banca Centrala Europeana. Astfel, se asteapta ca Fed sa nu procedeze la o reducere a dobanzii de baza, care se se situeaza din iulie trecut la 5,25%, masura anticipata de o parte a pietei, inca de la finele anului trecut. Aceasta ipoteza a fost intarita de presedintele Fed din Richmond, care a afirmat ca inflatia va reprezenta anul acesta principalul risc pentru economia SUA. La