Sudul litoralului pare mort. Lucrarile de reparatii au fost amanate pana in primavara. Printre zecile de hoteluri se disting trei siluete mohorate. Panoramic, Belvedere si Amfiteatru, trei unitati de cazare vechi de trei decenii, isi asteapta noii stapani. Pana acum sapte ani crema statiunii, acum ele sunt ruine.
Celor trei unitati le treceau pragul mii de turisti in fiecare vara. Nemti, suedezi si chiar americani. Agentiile din domeniu se bateau la propriu pentru a prinde contracte cu Panoramic, Amfiteatru si Belvedere. Acum nici tipenie de om la receptie sau in dependinte. Se vede treaba ca noul proprietar, AVAS, nu poarta grija hotilor. Acestia nici nu prea au ce fura.
Poate doar datoriile si resturile de materiale de constructii depozitate in vecinatate. Ramele metalice de la usi si geamuri au ruginit, iar tencuiala a crapat pe ici, pe colo. Iarba nu a prea crescut pe spatiile verzi, insa gramezile de gunoi se inmultesc pe zi ce trece.
Reteta fixa pentru dezastru
Litoralul este un adevarat poligon de trageri pentru partidele aflate la putere. Hoteluri, restaurante, parcuri de distractii, toate au fost folosite ca moneda de schimb intre politicieni si afaceristi. Situatia dezastruoasa in care se afla turismul la inceputul lui 2007 are la baza manevrele fostei guvernari, in urma carora statiunile din sud au fost distruse.
Reteta dupa care au fost falimentate societatile din turism este simpla: se acumuleaza datorii imense, apoi activele sunt vandute pe doi lei. Cel mai bun exemplu in acest sens este modul in care s-a facut privatizarea SC Neptun-Olimp. Acum patru ani, firma a fost divizata la initiativa fostului Minister al Turismului in 25 de mici societati, fiecare dintre ele administrand cateva hoteluri.
Operatiunea nu garanta recuperarea restantelor si eficientizarea unitatilor hoteliere, in