Apostila prezidentiala pe memoriul adresat de Alro, retransmis de la cancelaria prezidentiala la Ministerul Economiei si Comertului, a readus in discutie modul de tranzactionare a energiei electrice pe piata romaneasca, care se dovedeste defectuos pentru tot mai multi dintre cei implicati in piata. Cauza: interventiile administrative intr-o piata liberalizata fortat.
Presedintele Traian Basescu a fost acuzat de catre Partidul Conservator la sfarsitul saptamanii trecute ca a trimis direct ministrului Economiei un memoriu al Alro cu apostila "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesul guvernului, iar daca este posibil si cu interesele Ec. Nat.!", ceea ce ar fi insemna o forma de interventie in favoarea Alro. Alro cerea in memoriu posibilitatea de a cumpara energie electrica direct de la Hidroelectrica, argumentand ca are o pondere de 7% din consumul Romaniei.
Care este problema de fapt si de este nevoie de memorii la Presedintie pentru o tranzactie care ar fi trebuit sa respecte rigorile economiei de piata, adica ale cererii si ofertei? "Piata de energie trebuie impartita pe grupe de consumatori. Degeaba ai o piata, daca nu este corect reglementata", spun surse din piata.
Intr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti, la sfarsitul anului trecut, reprezentantii Alro spuneau ca grupul a propus in mod oficial in mai multe ocazii, o diferentiere clara a consumatorilor, bazata pe exemple existente si care functioneaza corespunzator in alte tari din Uniunea Europeana pentru consumatorii de energie electrica. Potrivit acestora, o astfel de diferentiere ar face ca fiecare consumator industrial sa aiba un pret al energiei electrice in conformitate cu costurile de productie corespunzatoare specificului sau de consum.
Neexistand o modalitate de diferentiere a consumatorilor (diferentiere pe necesar de consum, pe tip