Salariul minim va trebui sa ajunga la 60% din cel mediu. Remunerarea unui absolvent de facultate - minimum 880 lei
Romanilor le creste salariul. Prin noul Contract colectiv de munca unic la nivel national, negociat pentru urmatorii trei ani, salariul minim brut a fost stabilit la 440 lei. Astfel, salariul minim negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore este de 440 lei, echivalentul a 2,59 lei pe ora. Pentru stabilirea nivelurilor minime de salarizare au fost avute in vedere rata inflatiei, necesitatea cresterii salarizarii pentru diminuarea migratiei fortei de munca si nivelul salarizarii minime in tarile din S-E Europei.
Totodata, au fost stabiliti coeficientii minimi de ierarhizare pentru personalul calificat si necalificat.
Muncitorii necalificati au primit coeficientul 1, echivalent cu salariul minim de 440 lei, iar muncitorii necalificati au primit coeficientul de 1,2. Cei din personalul administrativ a caror pregatire presupune studiile liceale si postliceale au primit un coeficient cuprins intre 1,2 si 1,25. Cei care au la baza o scoala de maistri si cei cu studii superioare de scurta durata primesc echivalentul coeficientilor de 1,3 si respectiv 1,5, aproximativ 660 lei.
Personalul cu studii superioare va primi coeficientul 2, adica 880 lei.
Plafon linistitor
Pentru patroni nu este de mirare ca noul plafon salarial este linistitor, dar se pare ca negocierile au mai linistit apele si in randul sindicalistilor. "Mi se pare o crestere semnificativa a salariului minim, cel putin pentru moment", ne-a spus Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Pe de alta parte, Romania este departe de a atinge cotele din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
"Tara noastra s-a angajat sa ajunga cu nivelul salariului minim la 60 la suta din cel mediu", a adaugat liderul sindic