Reticenti fata de stabilitatea economiei romanesti, cetatenii straini au inceput abia in urma cu doi ani sa investeasca mai serios in piata imobiliara clujeana. Fixarea datei de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana le-a dat incredere chiar si celor mai precauti si calculati dintre europeni, care au inceput sa vada investitiile in Romania drept afaceri cu risc redus si randament ridicat.
Data intrarii Romaniei in UE a fost un moment asteptat deopotriva de romanii care vad in plecarea in strainatate o solutie pentru rezolvarea problemelor financiare, respectiv de cei care raman in tara si sunt decisi sa ii intampine pe straini cu bratele deschise si super oferte imobiliare.
Titulatura este mai mult o chestiune de perspectiva, avand in vedere ca proprietarii romani se asteapta sa realizeze afacerea vietii in 2007.
Saptamana Clujeana a discutat cu reprezentantii catorva agentii imobiliare pentru a afla care a fost interesul strainilor in perioada noiembrie 2006 - ianuarie 2007 pentru segmentul imobiliar.
Cererea in crestere
Cererea strainilor in sectorul imobiliar a crescut in ultimii cinci ani pe fondul imbunatatirii imaginii Romaniei in raport cu riscurile investitionale. Totusi, inca din anii 90, segmentul imobiliar clujean a fost atractiv pentru strainii, insa numarul lor a devenit cu adevarat semnificativ abia incepand din 2005. Primii straini interesati de piata imobiliara clujeana au fost italienii.
Acum, nationalitatea investitorilor straini e extrem de diversificata. ”Exista un numar semnificativ de investitori din Olanda, Austria, Israel. In ultima perioada, am incheiat parteneriate cu reprezentanti imobiliari din Franta si Irlanda, ca urmare a cresterii interesului cetatenilor din aceste tari pentru Romania”, afirma Doru Lupeanu, director de marketing Grup de Lux.
Pe de alta parte, Adela Aldea, repre