Deficitul extern va deveni o problema semnificativa odata cu anul 2007, care poate sa creeze dificultati considerabile in ceea ce priveste procesul de dezinflatie sau stabilitatea sistemului financiar.
Anul trecut a marcat un record nefericit in privinta majorarii deficitului de cont curent si a deficitului comercial.
Deficitul de cont curent a ajuns dupa 11 luni, in 2006, la nivelul de 8,85 miliarde de euro (9,2% din PIB), in vreme ce deficitul comercial a ajuns la 10 miliarde de euro. Mai mult, analizele economice sugereaza ca deficitul comercial va ajunge la 15 miliarde de euro pentru tot anul 2006, cel mai ridicat nivel pe care Romania l-a inregistrat in istoria sa. In acelasi timp, deficitul de cont curent va depasi 10% din PIB.
Tendinta de crestere a deficitelor externe se pastreaza si pentru anul 2007. Se ridica, astfel, problema finantarii acestor deficite. Investitiile straine directe, care finanteaza deficitul de cont curent, au depasit 8,3 miliarde de euro dupa primele 11 luni ale anului 2006, acoperind in proportie de peste 90% deficitul de cont curent.
Cu toate acestea, din cele 8 miliarde, aproximativ 30% reprezinta credite intre companiile straine si filialele lor din Romania, iar restul constituie participatii la capital si profit reinvestit. In aceasta ultima categorie apar si banii primiti de statul roman prin privatizarea pachetului majoritar de la Banca Comerciala Romana, 2,2 miliarde de euro.
Daca eliminam imprumuturile intragrup si banii din privatizarea BCR, observam ca finantarea deficitului de cont curent din investitii straine directe se reduce considerabil.
Finalizarea privatizarilor si apetitul redus pentru investitiile green-field sugereaza ca anul 2007 va marca o scadere a nivelului investitiilor straine directe in tara noastra. Astfel, finantarea deficitelor externe va deveni o problema semnificativa