Banca Transilvania s-a aliat cu una dintre cele mai puternice companii de asigurari de viata din Europa, Aegon Olanda, pentru a intra in afacerea administrarii de fonduri private de pensii obligatorii (Pilonul II) , o piata care peste cinci ani de zile ar putea sa depaseasca un miliard de euro. Cei doi jucatori au investit 5 mil. euro intr-o societate care se va lupta in urmatorii ani sa atraga cat mai multe fonduri in administrare. Intrarea Aegon in Romania in conditiile liberalizarii pietei financiare, aduce un competitor neasteptat, in conditiile in care nici unul dintre marii asiguratori de pe piata nu si-a anuntat intentii ferme de a administra fonduri private de pensii obligatorii.
"Discutiile au inceput in urma cu un an. Noua societate va avea sediul la Cluj-Napoca si va fi controlata in mod egal de Banca Transilvania si Aegon. Speram sa obtinem autorizatia din partea autoritatii de reglementare in luna martie sau cel mai tarziu in luna aprilie a acestui an", a declarat olandezul, Robert Rekkers, directorul executiv, CEO, al bancii. El a adaugat ca reteaua de 340 de unitati a Bancii Transilvania va asigura o buna colectare a contributiilor angajatilor catre fondurile private de pensii obligatorii.
Principalul segment vizat de noua companie va fi cel al tinerilor sub 35 de ani, iar Rekkers estimeaza ca BT Aegon va administra contributiile a circa 300.000 de angajati, pana la finele anului 2008.
"Am studiat piata romaneasca in ultimii trei-patru ani si am astept reforma sistemului de pensii. Din experienta noastra piata fondurilor private de pensii se va concentra in jurul a 5-7 jucatori care vor detine mai mult de 80% din piata, iar noi vrem sa avem o cota de 10-15%", a spus Gabor Kepecs, directorul general al Aegon pentru Europa Centrala si de Est. El a adaugat ca Aegon va infiinta si o societate de asigurari de viata in Romania, fara par