Ambasadorul Italiei in Romania, E.S. Daniele Mancini, a declarat ca restrictiile tranzitorii impuse cetatenilor romani pe piata muncii din peninsula sunt motivate de evitarea accesului unor delincventi. “Dorim ca cetatenii romani sa fie in numar cat mai mare, dar sa fie inregistrati legal”, a precizat ambasadorul. Acesta a explicat ca legislatia italiana incurajeaza lucratorul roman sa denunte angajatorul care refuza sa-i incheie contract de munca, acesti patroni fiind urmariti si pedepsiti, potrivit reglementarilor in vigoare.
Excelenta Sa a participat impreuna cu reprezentantii Ministerului Muncii la un seminar organizat la Bucuresti de Regiunea Veneto Directia imigrare si Veneto Lavoro intitulat “Dinamicile migratorii si modalitatile de participare a emigrantilor. Experienta italiana in gestionarea participarii civile a emigrantilor”. Modelul venetian are in vedere atentia care se acorda asociatiilor create de venetieni in lume, existenta unui Consiliu consultativ al acestora, dar si norme elaborate in 2003, in favoarea venetienilor din lume si inlesniri destinate reintoarcerii acestora.
In Italia se permite accesul lucratorilor romani pe piata muncii in domeniile constructii, sector mecanic, agricol, turistic-hotelier, domestic - ca menajera-ingrijitoare, lucrator sezonier, personal cu inalta calificare sau de conducere.
Demersurile romanilor pentru a obtine Cartea de sedere
Pentru a munci legal este suficient ca in termen de 3 luni de la intrarea in Italia sa solicite la Chestura sau la oficiile postale abilitate, in baza Declaratiei de angajare din partea angajatorului, Cartea de sedere, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate. Daca cetateanul roman doreste sa se angajeze in alte sectoare de activitate, nementionate mai sus, angajatorul trebuie sa depuna, prin intermediul oficiului postal, la Ghiseul Unic