Imbracamintea-standard a celor patru regi ai Romaniei a fost haina militara. Dinastia regala romaneasca nu a fost una autohtona, fiind "importata" din Germania, din randul Casei de Hohenzollern. Capete incoronate
Imbracamintea-standard a celor patru regi ai Romaniei a fost haina militara. Dinastia regala romaneasca nu a fost una autohtona, fiind "importata" din Germania, din randul Casei de Hohenzollern. Inca de la instalare Regele Carol I a adoptat ca imbracaminte oficiala uniforma de ofiter, in primul rand pentru a-si spori autoritatea in conditiile in care multi il considerau un "venetic".
CAROL I. Principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a urcat pe tronul Romaniei la 10 mai 1866 in conditii extrem de tulburi atat pe plan intern, cat si international. A preluat o tara vasala Imperiului Otoman, careia i-a promis independenta. Pentru aceasta a intarit Armata, principele insusi imbracandu-se tot timpul in uniforma de ofiter (el fusese locotenent in armata prusaca). Pentru a-si spori autoritatea contestata de unii politicieni, in perioada razboiului de independenta s-a deplasat pe frontul din Bulgaria, unde a condus trupele in calitate de sef al Armatei. A locuit intr-o coliba acoperita de paie, participand timp de sase luni la campaniile militare alaturi de soldatii sai.
Carol I le-a impus si membrilor familiei regale comportamentul si vesmantul sau sobru. Chiar si la intalnirile particulare cu politicienii romani, regele aparea imbracat in uniforma militara, ceea ce impunea o atmosfera sobra, cazona. Pana in ultimele clipe ale vietii Carol I a aparut imbracat in unifoma de ofiter, vesmant in care a si fost ingropat.
FERDINAND I. Carol I nu a avut urmasi, succesor fiind desemnat nepotul sau, Ferdinand. La 19 aprilie 1889 acesta a sosit la Bucuresti pentru a-si prelua atributiile de mostenitor al monarhiei. Cat timp a trait C