Monarhii inceputului de secol din tarile intrate in sfera comunismului au avut o soarta potrivnica. Daca in Rusia Nicolae al II-lea a fost asasinat impreuna cu intreaga sa familie, in China imparatul-copil Pu I a fost inchis si "reconvertit" ideologic in inchisorile lui Mao. Revolutionarii
Monarhii inceputului de secol din tarile intrate in sfera comunismului au avut o soarta potrivnica. Daca in Rusia Nicolae al II-lea a fost asasinat impreuna cu intreaga sa familie, in China imparatul-copil Pu I a fost inchis si "reconvertit" ideologic in inchisorile lui Mao.
S-a renuntat astfel la insemnele imperiale purtate de vechii dinasti in favoarea costumatiei simple a reprezentantilor proletariatului. Sapca muncitoreasca a luat locul coroanelor imperiale, iar secera si ciocanul au inlocuit sceptrele si stemele regale.
Cadou pentru Lenin. Comunistii romani care l-au cunoscut in carne si oase pe Lenin s-au declarat la unison uimiti de hainele modeste pe care le imbraca. Alexandru Buican, Gheorghe Cristescu, Mihail Gheorghe Bujor, Grigore Bors si Lucretiu Patrascanu - cativa dintre rarii romani care l-au intalnit - au recunoscut pe rand ca era "imbracat extrem de simplu", chiar "modest", cu "haine obisnuite de culoare neagra".
In 1920, Nennich Francisc (roman aflat pe atunci in indepartata Siberie) a fost delegat la al IX-lea congres bolsevic. El a povestit astfel despre aparitia "parintelui popoarelor", Lenin: "Era imbracat curat si ingrijit, dar nicidecum intr-un costum elegant. Ba, din contra, destul de purtat. Si atunci ne-am hotarat sa-i cumparam un rand de haine elegante. Alimente aveam destule, si in timpurile acelea grele haine bune puteai primi numai pe alimente. Ziua urmatoare ne-am dus la Kremlin. Ni s-a dat drumul. Tovarasului Lenin i s-a comunicat ca-l cauta delegatia de partid din Siberia. Am intrat la tovarasul Lenin si i-am spus ca