Pentru a ridica nivelul de trai si productivitatea in mediul rural romanesc, anual, cel putin in primii ani de dupa aderare, Uniunea Europeana va aloca sume consistente tarii noastre, ce vor fi cheltuite in conformitate cu Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), aferent perioadei 2007-2013. Banii europeni vor veni pe 4 axe de dezvoltare, iar sumele aferente primului an, 2007, vor depasi 1 miliard de euro. Gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii revine exclusiv celor doua institutii nou infiintate, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Cele 4 axe se vor concentra pe modernizarea fermelor, protectia mediului, dezvoltarea mediului rural si intarirea coeziunii comunitatilor rurale.
APDRP va avea ca principal obiectiv implementarea tehnica si financiara a Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si a Fondului European pentru Pescuit (FEP), iar APIA va raspunde de partea de subventii si plati directe, dar si de realizarea Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS).
Patru directii prioritare
PNDR ar fi trebuit sa fie gata la 1 ianuarie, insa, fermierii mai au de asteptat. Pentru ca, desi ar fi trebuit aprobat de Comisia Europeana inca de anul trecut, planul este si in prezent in stadiul de elaborare la Ministerul Agriculturii. In mare, strategiile sint definitivate, dar ce lipseste cu desavirsire sint normle de aplicare, adica exact ce e mai important. Intizierea va crea probleme agricultorilor, insa, apreciaza specialistii experienta "Sapard", tenacitatea si teama ca le vor fi inchise afacerile, ii va mobiliza si pina la sfirsitul anului banii alocati de UE vor fi cheltuiti. Totusi, in urma definitivarii Planului National Strategic 2007 - 2013, s-au conturat patru directii prioritare