Guvernul a alocat 300.000 de euro pentru achiziţionarea a patru brăţări de aur despre care Ministerul Culturii a presupus, fără nicio temeinică expertiză tehnico-ştiinţifică, că ar Guvernul a alocat 300.000 de euro pentru achiziţionarea a patru brăţări de aur despre care Ministerul Culturii a presupus, fără nicio temeinică expertiză tehnico-ştiinţifică, că ar aparţine civilizaţiei şi culturii dacice l Aproape 1.000.000 de lei noi cheltuiţi pentru un presupus tezaur, expertizat între două avioane.
l Specialiştii de la Institutul de Fizică Atomică spun că pot determina doar speculativ locul de extracţie al aurului, nu şi vechimea pieselor.
l Bijuteriile au statut de corpuri delicte într-o controversată anchetă, ce are şi conotaţii politice, într-un dosar în care învinuiţi, fără probe directe, sunt nume cu rezonanţă pe eşichierul politic: Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu. Apariţia unor brăţări "dacice" pe piaţă este o operaţiune ce pare a fi orchestrată minuţios. Acest aspect este trădat de modul în care au fost descoperite brăţările în munţii Orăştiei, dar şi cum au fost plasate pe piaţa internaţională şi ulterior recuperate, într-un mod dubios, de autorităţile române. La fel de dubios este şi faptul că statul român nu s-a sinchisit până acum să asigure paza armată a locului descoperirii "tezaurului", deşi informaţiile despre brăţări, false sau autentice, sunt oficiale de câţiva ani. Astăzi, brăţările sunt prezentate cu fast, la Muzeul Naţional de Istorie, anunţându-se, în prealabil, descoperirea, pe piaţă, a altor zece brăţări, ce urmează a fi recuperate tot pe bani grei. Culisele unei ciudate hotărâri de guvern controversate "Afacerea" a fost parafată prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 1708 din 6 decembrie 2006, prin care Cabinetul Tăriceanu a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Culturii şi Cultelor cu suma