Francisc Szombatfalvi-Torok(Foto: Ziarul de Sibiu)
Actualele salarii nu ii mai multumesc pe sibieni. Oamenii prefera sa plece la munca peste hotare, numai sa castige bani mai multi. In aceasta situatie, firmele sibiene s-au trezit ca nu mai au forta de munca. Singura solutie este sa aduca muncitori din strainatate. “In anumite domenii nu se mai gasesc sibieni interesati sa lucreze. Este vorba de domeniul constructiilor, de industria usoara.
Patronii sunt nevoiti sa importe forta de munca din afara tarii”, spune Francisc Szombatfalvi-Torok, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu. Deocamdata, nevoia de straini pe piata muncii nu reprezinta in judetul nostru un fenomen general, dar situatia incepe sa capete contur.
“In industria usoara, firmele sibiene si-au aratat interesul pentru lucratori din China, Afganistan, Pakistan. Nu s-au concretizat, inca, aceste idei, dar ceea ce se intampla arata ca procesul capitalist adevarat de-abia acum incepe”, adauga Torok.
Munca in Uniunea Europeana
Conform masurilor de reciprocitate fata de tarile care nu au impus masuri tranzitorii de acces romanilor, daca vin sa munceasca la noi, cetatenii din Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania si Bulgaria nu au in prezent obligatia de a obtine anterior incadrarii permisul de munca.
Pentru cetatenii din statele membre UE si apartinand Spatiului Economic European care au impus masuri tranzitorii, se solicita in continuare permisul de munca. Francisc Szombatfalvi-Torok(Foto: Ziarul de Sibiu)
Actualele salarii nu ii mai multumesc pe sibieni. Oamenii prefera sa plece la munca peste hotare, numai sa castige bani mai multi. In aceasta situatie, firmele sibiene s-au trezit ca nu mai au forta de munca. Singur