A devenit un fenomen: clujenii prefera sa isi vanda apartamentul din oras si se orienteaza catre satele din jur ca sa-si achizitioneze terenuri pe care sa construiasca. Daca un apartament de doua camere se cumpara in Cluj-Napoca cu aproximativ 65.000 de euro, la tara, o casa porneste de la 40.000 de euro, dar poate depasi 100.000 de euro.
Numai in Chinteni. din 2003, de cand a fost introdus gazul metan, peste 300 de familii din Cluj-Napoca si-au cumparat casa sau si-au construit-o pe terenurile pe care le-au achizitionat fie de la localnici, fie de la rudele acestora. Comuna Jucu este, de asemenea, cautata de oraseni. Primarul Petre Coste ne-a informat ca in ultimul an circa 50 de familii s-au mutat la Jucu.
Iar acum avem cateva zeci de cereri noi pentru eliberarea de autorizatii de construire, a declarat Coste. El a recunoscut totusi ca in mare parte cei care isi construiesc case la Jucu au posibilitati materiale astfel incat sa-si pastreze si apartamentul in oras, iar la Jucu sa vina doar ca la o resedinta de vara.
Printre acestia se numara insa si cei care au vandut apartamentul si s-au mutat cu intreaga familie, a precizat Coste.
Cele mai cautate sat
Cele mai cautate localitati raman Florestiul si Apahida.
La Floresti, unde greutatea o da in primul rand distanta mica de oras, precum si centrele comerciale din apropiere (Metro, Praktiker sau Polus Center, ce se afla in constructie), casele din spatele strazii principale au fost achizitionate sau inchiriate in totalitate, de profesori, medici sau avocati clujeni, iar Primaria de abia mai face fata cererilor de terenuri.
Si in Apahida terenurile libere de sarcini s-au cam terminat, orasenii fiind dispusi acum sa achizitioneze si in sate precum Campenesti sau Dezmir. Arhitectul judetului, Radu Spanu, ne-a reamintit, de pilda, ca in urma cu cativa