Integrarea in Uniunea Europeana va afecta producatorii mici si mijlocii din industria de morarit si panificatie, care vor fi nevoiti sa se reorienteze spre produse cu adresabilitate in primul rand locala pentru a supravietui, spune Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie (ANAMOB).
Doar 15-20% din fabricile de panificatie existente corespund normelor impuse in prezent de UE.
"Se vor inchide 1.200 de fabrici din 18.000-20.000 cate exista in tot segmentul agroalimentar, nu numai pe paine. Insa acest lucru nu ar fi o mare nenorocire pentru piata, deoarece capacitatile instalate din Romania asigura de cel putin 11-12 ori capacitatea de consum ca volum", a mai spus Marin.
"Intreprinderile independente mici si mijlocii nu vor mai putea trai daca nu vor aplica alte principii. In primul rand ele trebuie sa renunte la painea de larg consum, ca franzela, si trebuie sa se reorienteze spre produse in primul rand cu adresabilitate locala", a declarat Viorel Marin.
Un alt trend in plina dezvoltare pe piata romaneasca este extinderea lanturilor de supermarketuri, care intra pe piata cu propria productie de paine proaspata. "E adevarat, aici se discuta de productia de paine proaspata la nivelul lor intern, ceea ce inseamna ca vor achizitiona in continuare specialitatile de genul paine feliata, paine ambalata si alte produse care necesita tehnologie complicata. Dar acest lucru va afecta foarte mult piata cererilor independente pe segmentul de retail", a spus Viorel Marin.
Pana acum, importurile de produse de panificatie au fost nesemnificative in Romania, pe de-o parte din cauza nivelului de taxe vamale si pe de alta parte din cauza faptului ca produsele de panificatie din Romania sunt cele mai scumpe din regiune. "Nu era rentabil. Acum, o data cu disparitia barierelor vamale, vor incepe sa se importe produse de panificat