Privatizarea ICEPALV pentru imobiliar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este acuzata ca vinde un institut de cercetare performant (ICEPALV) unei firme care nici nu ar fi trebuit sa fie primita la licitatie. Patronul paratei infirma ca ar fi interesat mai degraba de terenul ICEPALV decat de institut.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este pe cale sa vanda pachetul majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari pentru Protectii Anticorozive Lacuri si Vopsele (ICEPALV) din Bucuresti, chiar daca in instanta este atacata calificarea in licitatie a firmei castigatoare, ICPE Electrocond Technologies. AVAS se justifica: "Nu a fost pronuntata, pana in prezent (s.n. - n.r.), nici o hotarare care sa suspende procedurile de privatizare". Si daca ar fi pronuntata si ar fi prea tarziu?
MIZA. ICEPALV este unul dintre putinele institute de cercetare care obtin profit, atat datorita studiilor, cat si a produselor sale. Institutul este singurul furnizor autorizat de produse speciale de acoperire al Centralei Nucleare Cernavoda si are in derulare circa 20 contracte in cadrul Programului National "Cercetare de Excelenta". ICEPALV este amplasata in apropierea intrarii pe Autostrada Soarelui, zona vanata de agentii imobiliari. Salariatii acuza pe castigatorii licitatiei ca sunt interesati mai mult de terenul de circa 3.000 mp. "Nu ma intereseaza. Terenul n-are mare valoare, e mic si aproape tot ocupat de cladire", neaga Mihai Prundianu, care detine 78% din actiunile Electrocond.
CONTROVERSA. Radita Gardu si Alexandra Pica, liderele Asociatiei Nanotech, acuza AVAS ca "nu trebuia sa admita Electrocond la licitatie. Nu indeplineste conditia de experienta in domeniul cercetarii - dezvoltarii specific ICEPALV. Ca dovezi ale experientei firmei au fost acceptate documente irelevante pentru domeniul de activitate al ICEPALV (lacuri,