Evolutia actuala a pietei monetare indica faptul ca cei care spera sa obtina credite mai ieftine mai au de asteptat, chiar daca unele banci, care nu fac parte din top 10, au anuntat actiuni promotionale de majorare a cotei de piata, in cadrul carora au micsorat nivelul costurilor la imprumuturi.
Reducerea dobanzilor la creditele in valuta nu se va petrece foarte curand, avand in vedere faptul ca bancile centrale din principalele economii mondiale se afla in plin proces de majorare a dobanzilor, principalul motiv fiind reprezentat de perspectivele cresterii inflatiei. Astfel, Banca Centrala Europeana pare pregatita sa aduca, pana la sfarsitul anului, dobanda de referinta la 4 sau chiar 4,25%, fata de 3,50% in prezent. Recent, Banca Angliei a majorat dobanda la 5,25%, pentru luna viitoare fiind anticipat un salt la 5,50%, in timp ce Rezerva Federala americana mentine, din iulie, dobanda la 5,25%. Analistii considera ca o scadere a dobanzilor la credite ar putea aparea doar spre sfarsitul anului, urmare a cresterii concurentei intre banci si in urma intrarii in piata a noi jucatori din Uniunea Europeana. La aceasta miscare un cuvant important revine BNR, care prin politica sa privind rezervele minime obligatorii impune costuri mai ridicate bancilor. In prezent, rezervele la depozitele in lei sunt de 20%, iar pentru cele in valuta de 40%.
Pe de alta parte, o parte din responsabilitate revine si bancilor comerciale, care in ciuda faptului ca dispun de cantitati foarte mari de lei, iar plasamentele la BNR se fac in general la o dobanda de 1%/an, prefera sa mentina costuri mai ridicate.
Dovada ca piata este supralichida se observa privind catre licitatiile pe care le organizeaza BNR pentru sterilizare. Astfel, ieri banca centrala a atras din piata monetara 1,5 miliarde lei, cu o dobanda de 8,75%/an, ceea ce a reprezentat doar 11,76% din volumul total al of