Mult asteptata alaturare la statele UE promite o incredere sporita in piata imobiliara, apreciaza directorul departamentului Investitii/Terenuri Regatta, Alexandru Nitescu. Aceasta integrare formala "va insemna un aflux de capital european si american" distribuit cu precadere pe sectoarele rezidential si comercial, care "vor ramane cele mai atractive". Efectele aderarii nu vor fi unele negative, piata imobiliara autohtona pastrandu-se "atractiva si nesaturata, astfel incat pe termen scurt si mediu nivelul concurential va fi unul acceptabil pentru investitori", ne-a declarat Nitescu.
Pe langa integrare, succesul dezvoltarilor rezidentiale va reprezenta inca un motiv in atragerea investitorilor si incurajarea celor deja prezenti in imobiliarul romanesc sa reinvesteasca "in proiecte de mare anvergura", ne-a declarat Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului Rezidential al DTZ Echinox.
Oferte pentru toate categoriile de cumparatori
Statutul de membru UE nu va influenta in mod direct evolutia preturilor locuintelor, care este "dependenta de conditiile preexistente ale pietei si mai putin de factorul psihologic determinat de aderarea la UE", ne-a declarat Catalin Maruntelu, reprezentant al departamentului Research al CB Richard Ellis.
Vedetele segmentului rezidential vor fi reprezentate de proiectele a caror destinatie vor fi cumparatorii cu venituri medii spre mari, apreciaza Maruntelu. Fata de anul trecut, preturile pe acest segment vor inregistra cea mai mare crestere, "in medie cu pana la 20%". Unul dintre factorii determinanti pentru aceasta crestere se refera la "volumul crescut al tranzactiilor speculative". "Majoritatea noilor apartamente au fost vandute inca din faza de proiect pentru a fi ulterior revandute, pretul initial de 1.100-1.200 euro/mp va creste la aproximativ 1.350-1.450 euro/mp", a subliniat