Sistemul de pensii din Romania reprezinta de mult timp un punct nevralgic pentru bugetul de stat, dar si pentru pensionari.
Tot de mult timp, pensiile private sunt privite ca un colac de salvare, insa aparitia cadrului legal care sa le reglementeze a fost amanata nejustificat, dupa cum considera reprezentantii societatilor de asigurari, principalele candidate la gestionarea fondurilor de pensii private.
Pana in prezent, nevoia de a obtine venituri suplimentare la batranete era satisfacuta de asigurarile de viata care ofera, la maturitate, o renta viagera. Pana la apropiata lansare a pensiilor private facultative, aceasta este singura alternativa de a obtine venituri complementare celor din sistemul public de pensii.
Astfel, asigurarile de viata cu rente viagere au devenit pilonul IV al sistemului de pensii autohton, singurul functional pana in acest an, alaturi de pilonul I, al pensiilor de stat. Pilonul III, al pensiilor private facultative si pilonul II, al pensiilor private obligatorii sunt reglementate legal.
Pilonul III va deveni functional cel mai devreme la inceputul lunii februarie, iar pilonul III - pana la sfarsitul lui 2007.
Impact moderat
Deocamdata, un singur administrator de pensii private, BCR Asigurari de Viata, a depus cererea de autorizare la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Monica Pavelescu, director de marketing al Omniasig Pensii, societate ce se va ocupa de administrarea fondurilor de pensii private, considera ca aceasta intarziere este cauzata de procedurile extrem de complexe care trebuie parcurse pana la autorizare. Omniasig Pensii spera ca in termen de o luna sa incheie procesul de avizare.
Dupa incheierea acestei etape, urmeaza infiintarea societatii, prin Inregistrarea la Registrul Comertului, obtinerea autorizatiei de functiona