(Foto: )
Din fericire, in aceasta situatie nu se afla nicio unitate de invatamant din Ploiesti. In mediul rural, insa, copiii din nu mai putin de 142 de scoli si gradinite risca sa se imbolnaveasca in orice moment.
S-au lipsit de lege
Dintre cele 844 de institutii scolare existente in judet, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) din Prahova a avizat pana la aceasta data functionarea unui numar de 702 unitati de invatamant. Potrivit oficialilor ASP, cele mai multe dintre ele au termene de confomare, insa conditiile pe care le ofera elevilor nu sunt dintre cele mai rele.
“Cele 142 de unitati care nu au autorizatie aveau, si ele, program de conformare. Dar, cum nu au reusit sa-si rezolve acele probleme, au renuntat sa mai vina sa ceara”, spune dr. Decebal Dan. Potrivit aceleiasi surse, “in mediul rural sunt unitati scolare care nu au apa curenta, au iluminare defectuoasa in salile de curs si nu au grupuri sanitare in incinta”.
De asemenea, cele mai multe dintre scolile de la tara (deci si unele dintre cele avizate sanitar provizoriu) sunt incalzite cu sobe pe gaze, existand oricand pericolul unei intoxicatii cu monoxid de carbon. In aceeasi situatie se afla si unitati in care WC-urile, aflate in incinta, au fost inlocuite cu instalatii turcesti, neagreate de autoritatile sanitare.
Au, dar nu definitiv
La nivelul Inspectoratului Scolar Prahova (ISJ), situatia este mult mai grava. “S-au facut solicitari pentru autorizare si toate unitatile au primit avize provizorii”, spune purtatorul de cuvant al institutiei, prof. Aurel Graur. Pe de alta parte, oficialii ISJ recunosc ca in aceasta situatie se afla in special gradinitele. Potrivit prof.
Graur, printre punctele negre ale invatamantului prahovean se afla gradinitele Gresia si Bradet (Starchiojd), Sicrita si Malaiesti (Rafov), scolile I-IV Gresia si Bradet (Starchioj