Cu mare intarziere, incepand de anul viitor, contribuabilii de pana la 45 de ani vor putea contribui la fondurile de pensii private obligatorii. Legea 23/2007, care va fi publicata saptamana aceasta in Monitorul Oficial, a micsorat comisioanele pe care administratorii fondului ar urma sa le primeasca de la contributori.
In dezbaterile din Parlament, sindicatele si politicienii au reusit sa reduca limitele superioare impuse comisioanelor la maximum 2,5% din contributia neta, si 0,05% din activul net total al fondurilor (de doua ori mai putin decat era prevazut initial). In plus, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui astfel de fond a fost si el micsorat de la 5 la 4 milioane de euro.
Romania este, de altfel, ultima tara din zona care va lansa sistemul de pensii private menit a salva populatia din falimentul sistemului public de pensii. In plus, „prudenta” politicienilor, dublata de lobby-ul populist al sindicalistilor, face ca, la inceput cel putin, valoarea totala a fondurilor private de pensii sa fie redusa.
Seduse de retorica de stanga, cartelurile sindicale si partidele politice nu-si dau seama insa ca procentul de numai 2% din fondul de salarii (cel mai mic din regiune) care va fi varsat initial in pensiile private obligatorii nu face altceva decat sa majoreze ponderea costurilor cu administrarea in totalul valorii activelor fondurilor.
Astfel va fi micsorata rentabilitatea acestora si asa erodata inevitabil de inflatie. Asta in detrimentul viitorilor pensionari, care vor beneficia de pensii mai mici ca urmare a sumelor reduse investite.
Pensii private obligatorii, peste 14 luni
Desi initial se spera ca Pilonul II sa functioneze inca din acest an, el va mai avea de asteptat cel putin pana la inceputul anului viitor. „Sase luni vor fi necesare adoptarii normelor de aplicare, care vo