In 2006, Clujul a reusit sa obtina fonduri guvernamentale suplimentare de peste 107 milioane de lei (30,5 milioane de euro). Un rol important, daca nu chiar hotarator, in atragerea fondurilor la nivelul judetului l-a avut relatia buna dintre presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, si premierul Calin Popescu Tariceanu.
In cazul fondurilor directionate dinspre Guvern spre Primaria Cluj-Napoca, Emil Boc a avut cu siguranta un cuvant de spus, fiind presedintele Partidului Democrat.
Insa, influenta liderilor politici locali nu ar fi avut rezultatele dorite daca Executivul nu ar fi obtinut fonduri bugetare peste cele prognozate in intocmirea Bugetului pe 2006.
Din competitia nedeclarata dintre presedintele CJ si primarul municipiului pentru a atrage cat mai multe fonduri au avut de castigat, in cele din urma, clujenii. Aceasta practica, de alocare a fondurilor pe diverse criterii, in care sunt incluse si afinitatile politice, pe langa proiectele si nevoile comunitatilor, a devenit o cutuma a guvernarii, indiferent de culoarea politica a acesteia.
Daca in timpul guvernarilor anterioare, judetul, dar mai ales municipiul Cluj-Napoca, au fost ocolite de fondurile guvernamentale, in 2006, o parte insemnata din rezervele bugetare au ajuns in judetul nostru.
De altfel, 2006 a fost prielnic ajustarii fondurilor comunitatilor locale, datorita evolutiei peste asteptari a economiei romanesti si a incasarilor la bugetul de stat, ceea ce a condus la patru rectificari bugetare efectuate de Executiv.
CJ, bani pentru drumuri
Suma totala ce a revenit Consiliului Judetean, ca urmare a alocarilor efectuate de Guvern din rezerva bugetara in anul 2006, sunt de peste 33,9 milioane de lei (aproximativ 9,7 milioane de euro).
Pe langa aceste fonduri, alocate direct bugetului propriu al CJ, au mai fost atrase pest