Daca vecinii nu sunt de acord, nu aveti dreptul sa va cresteti cainele in propria casa. Daca o faceti, totusi, veti suporta consecintele. „Consiliul Local Sibiu a reglementat prin HCL 210/2001 situatia cainilor care sunt crescuti de proprietari in imobile cu mai multe apartamente, case sau blocuri, din municipiul Sibiu.
In articolul 8 al acestei hotarari se dispune ca proprietarii cainilor trebuie sa ceara acordul asociatiei respective de proprietari sau locatari, in cazul blocurilor, sau acordul celorlalti locatari, in cazul in care nu exista asociatii de locatari/proprietari”, precizeaza Mirela Gligore, de la Serviciul de Presa al Primariei Municipiului Sibiu.
Pentru nerespectarea acestei hotarari, amenzile variaza intre 50 si 100 de lei pentru persoanele fizice.
Plangeri
In ciuda amenzilor, sibienii nu s-au grabit sa respecte hotararea consiliului local. Plangerile celorlalti locatari nu au intarziat sa apara. „ Pe strada Dr. Bagdasar, nr. 35, va astepta un caine care sta ilegal in apartament. Vecinii mei detin inca un caine in spatiul locativ comun, desi au fost avertizati.
Daca situatia nu se rezolva, sunt nevoit sa dau in judecata Primaria Sibiu, cerand astfel daune in valoare de 500.000 RON, intrucat pot dovedi cu martori si acte ca mama mea s-a imbolnavit de epilepsie din cauza cainelui vecinilor mei”, s-a adresat ing. Loloiu Constantin, in doua randuri, primarului Klaus Johannis, pe site-ul www.domnuleprimar.ro
Alte obligatii ale proprietarilor de caini
Persoanele fizice si juridice care au caini cu varsta mai mare de sase luni sunt obligate sa-i declare in vederea stabilirii taxei la Primaria Municipiului Sibiu. Declararea se va face la sapte zile de la dobandirea cainilor sau implinirea varstei.
Toate persoanele care cresc caini mai mari de sase luni se vor ingriji ca acestia sa fi