O serie de banci si-au reconsiderat in ultima vreme politica de transmitere a informatiilor la Biroul de Credit. Clientii cu datorii neachitate mai mici de 10 lei nu vor mai fi trimisi pe lista neagra.
Modul in care bancile raporteaza restantele la Biroul de Credit a generat in nenumarate randuri nemultumiri din partea clientilor.
Pentru o suma modica, o persoana era trecuta pe lista neagra, fara posibilitatea de a mai primi finantare in urmatorii cinci ani, perioada dupa care informatiile negative se sterg. Si mai frustrant era faptul ca unii clienti nici macar nu stiau ca au restante.
E bine-cunoscut faptul ca bancile nu se grabesc sa comunice debitorilor modificarile intervenite pe parcursul contractului. Astfel, majorarea unui simplu comision facea ca rata lunara sa creasca. Si chiar daca persoanele imprumutate isi plateau cu regularitate vechile rate, ele acumulau fara sa stie restante si primeau apoi calificativul de „rau platnic“.
Biroul intra in „silenzio stampa“
In luna august 2006, numarul debitorilor cu restante mai mici de 1 leu era de cateva sute. Care este numarul lor in prezent, nu am putut afla deoarece Biroul de Credit si-a modificat politica de comunicare. „Biroul de Credit a hotarat sa comunice cu mass-media numai prin intermediul comunicatelor de presa“, ne-a transmis directorul general Serban Epure.
In acest fel se evita insa raspunsurile la subiectele sensibile. Trebuie mentionat ca actionarii Biroului de Credit sunt bancile, astfel ca este posibil ca lipsa de transparenta sa fie rezultatul deciziei actionarilor, care au considerat ca ce se intampla acolo le cam sifoneaza imaginea. Controlul majoritar il detin marile banci - BCR, BRD si Raiffeisen Bank.
Contactat de „Saptamana Financiara“, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a precizat ca acea