ANTROPOLOGIE CULINARA Inca din veacul al XIX-lea, romanii au fost influentati de tarile vecine in ceea ce priveste alimentatia. Cum in tari din Europa, ca Marea Britanie si Franta, aparuse miscarea vegetariana, romanii nu s-au lasat mai prejos.
Astfel, la mijlocul veacului, dr. Paul Vasici publica mai multe carti care au contribuit la istoricul vegetarianismului roman: "Tratat asupra Dieteticei", "Catehismul Antropologic" sau "Catehismul dietetic". Vasici sublinia importanta nutritiei pentru definirea unui popor: "Felul de hrana hotaraste si forma societatii, a poporului, a statului⦠directiunea in care se vor dezvolta meseriile si industria, artele si stiintele, morala si religiunea".
Asociatia vegetarienilor din Romania Miscarea vegetariana a fost sustinuta de mai multi oameni de stiinta din Romania, cum ar fi dr. C. Parhon, profesorii Cantacuzino, Marinescu si Minovici, care au fost convinsi de rolul produselor de natura vegetala in alimentatie. In anul 1907 a fost infiintata la noi "Asociatia Vegetarienilor din Romania", care avea un statut propriu, avandu-l ca presedinte pe dr. C. Parhon. Acesta a reusit sa editeze revista "Reforma alimentara", care inca de la primul numar ii invata pe cititori cum sa duca o viata rationala, regimul alimentar apartinand "fiziologiei care ne invata regulile schimbului materiei si legile de transformare a energiei in organism". Scopul revistei era de a face cunoscut "un intreg sistem de viata in conformitate cu cerintele naturale si igienice".
Sezatori saptamanale Pe langa articolele pe care cei 136 de membri le publicau in paginile revistei, ei organizau si intalniri la care erau tinute prelegeri, se citeau poezii, dar se si dansa. Ei isi impartaseau impresiile din calatoriile in Europa, unde observau miscarea vegetariana si naturista, unde vizitau clinici si institutii vegetariene din 14 tari. Studiile lor er