Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) apreciaza ca ritmul de crestere a pietei auto va scadea, in acest an, la 7%, fata de 19% cat s-a inregistrat in 2006. Explicatia diminuarii interesului ar putea fi influenta cresterii veniturilor populatiei si a accesului usor la credite, contrabalansata de factori negativi precum scaderea populatiei active si migratia.
Un alt factor care ar putea duce la cresterea rapida a vanzarilor ar putea fi, in opinia lui Brent Valmar, clarificarea rapida a problemelor legate de taxa de prima inmatriculare.
Potrivit presedintelui APIA, Brent Valmar, cresterea vanzarilor de autoturisme, inregistrata in 2006, a fost sustinuta de avansul economic general, de aprecierea leului, de programul de acordare a primei de casare, promotiile, precum si de cresterea productiei la Automobile Dacia.
2006, benefic vanzarilor auto
Reprezentantii APIA au apreciat ca vanzarile de masini de ocazie estimate pentru anul trecut au depasit 90.000 de unitati, in primele noua luni ale lui 2006 fiind raportate vanzari de 72.429 autovehicule de ocazie.
Anul trecut a fost, potrivit APIA, unul extrem de bun pentru industria auto, primul in care vanzarile de masini noi din Romania au depasit cererea de pe piata din Ungaria si cea din Polonia.
Parcul auto romanesc cuprinde, potrivit APIA, peste patru milioane de masini, cu o varsta medie de 13,5 ani. Dintre acestea, circa 760.000 de masini au o vechime mai mare de 20 ani si circa 2,4 milioane au o varsta de peste zece ani si un nivel de poluare non-euro.
Cifra de afaceri cumulata a tuturor dealerilor si constructorilor auto de pe piata romaneasca a depasit anul trecut, potrivit APIA, nivelul de 3,5 miliarde euro. In industria auto lucreaza circa 40.000 de angajati.
Renault, cea mai vanduta masina de import
Vanzarile