Pot sau nu străinii să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2007? Ministerul Administraţiei şi Internelor răspunde că da, în vreme ce notarii oscilează între „nu“ şi „s-ar putea“. Departe de a tranşa problema, şi avocaţii au vederi diferite. La întrebarea „pot străinii să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2007“, de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) am primit un prim răspuns negativ. &bd
Pot sau nu străinii să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2007? Ministerul Administraţiei şi Internelor răspunde că da, în vreme ce notarii oscilează între „nu“ şi „s-ar putea“. Departe de a tranşa problema, şi avocaţii au vederi diferite.
La întrebarea „pot străinii să cumpere terenuri în România de la 1 ianuarie 2007“, de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) am primit un prim răspuns negativ. „Vor putea doar peste cinci ani de la intrarea în vigoare a legii pentru terenurile construibile şi şapte ani pentru cele agricole“. După o zi, conducerea Uniunii a trimis un fax oficial la toate notariatele afiliate din ţară pentru a le cere opinia şi a stabili un mod de aplicare unitar. După primele consultări, răspunsul a înclinat spre „da, pot, doar apatrizii şi cetăţenii din Uniunea Europeană“, conform notarului Mihai Atănăsoaie, reprezentant oficial al UNNPR.
Cadrul legislativ naşte controverse, pentru că Legea nr. 312 „privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine“ este ambiguă şi se „prăfuise“ deja (fiind aprobată în luna noiembrie 2005) când a început să producă efecte. La articolul 9 este trecut negru pe alb că va intra în vigoare la data aderării la Uniunea Europeană, adică la 1 ianuarie 2007.
@N_