Planurile companiei farmaceutice Pfizer de a renunta la 10.000 de angajati ar putea afecta serios industria farmaceutica, in conditiile in care concurenta reprezentata de GlaxoSmithKline si Sanofi-Aventis ar putea apela la aceleasi masuri drastice.
Pfizer, cel mai mare producator de medicamente din lume, a anuntat ca va inchide doua fabrici din Statele Unite si ca va vinde o unitate din Germania, ca va inchide cinci centre de cercetare in SUA, Japonia si Franta si ca va reduce vanzarile din Europa cu 20%, scrie Bloomberg.
Aceste masuri vor cauza o reducere a cheltuielilor anuale cu sume cuprinse intre 500 de milioane de dolari si 1 mld. dolari. Scaderea de 43% a profitului din ultimul trimestru si aparitia pe piata a unor medicamente asemanatoare cu cele care in trecut aduceau profituri uriase pentru Pfizer l-au impins pe directorul executiv Jeffrey Kindler sa adopte masuri drastice.
Glaxo, Sanofi si alti producatori de farmaceutice care trebuie sa faca fata competitei neloiale din partea medicamentelor mai ieftine, dar identice cu cele comercializate de acestia, vor avea de profitat de pe urma reducerilor de personal si a inchiderilor de centre la care au recurs cei de la Pfizer. "Avand in vedere ca vanzarile stagneaza, ca fluxul de produse noi este limitat si ca marile branduri au parte de competitii acerbe, este normal ca industria de farmaceutice sa dezarmeze dupa 15 de ani de expansiune", a declarat Barbara Ryan, analist la Deutsche Bank.
Medicamente care generau venituri anuale de 23 de miliarde de dolari (17,7 mld. euro), valorand 10% din piata americana, au pierdut anul trecut patentele care le protejau, potrivit firmei de cercetare medicala IMS Health. Copiile mai ieftine pot provoca o reducere a preturilor cu aproape 80 de procente.
Alice Hunt, purtator de cuvant al companiei Glaxo cu sediul la Londra, si Steve Brown, purtatoru