In ianuarie 2005, in prima sa conferinta de presa, Zsolt Nagy, pe atunci proaspat ministru al comunicatiilor, anunta un program foarte ambitios: privatizarea operatorilor de telecomunicatii RomTelecom, Radiocomunicatii, Posta Romana, CosmoRom si POSTelecom pana la finele anului 2006. Intr-o analiza publicata dupa conferinta spuneam ca anul 2006 este un termen ambitios, iar 2008 unul realist.
In analiza luam in consideratie si alti operatori nenominalizati: Teletrans, Telecomunicatii CFR. Spuneam ca nu va fi usoara vanzarea unui numar asa de mare de companii intr-un interval scurt, o oferta prea mare putand duce la valori mici, sau ar face dificila vanzarea unor operatori. Acum, la aproape doi ani, constatam ca in afara de relansarea CosmoRom nimic nu s-a realizat.
Listarea RomTelecom anulata!?
Listarea operatorului RomTelecom parcursese toate etapele si se apropia de final - listarea propriu-zisa, cand in 30 noiembrie 2006, MCTI a cerut anularea. Motivul - evenimentele din jurul “dosarului privatizarilor“. Dar chiar daca nu apareau “incertitudinile provocate de dosarul privatizarilor“ listarea tot se amana.
Reprezentantii actionarilor, ministrul Zsolt Nagy si presedintele OTE, Panagis Vourloumis, s-au intalnit pe 2 noiembrie, la sediul ministerului, pentru a discuta stadiul ofertei.
„Dupa analizarea conditiilor pietei, s-a ajuns la un acord privind amanarea ofertei publice initiale, fara stabilirea unei noi date sau a unui calendar”, se spune intrun comunicat OTE, emis in 5 decembrie 2006, dupa anuntarea anularii listarii operatorului RomTelecom. ”Conditiile de pe piata sunt nefavorabile”, se arata in comunicatul OTE.
Anterior anularii listarii, ministrul Zsolt Nagy spusese ca listarea la Bursa ar putea sa aiba loc in 2007, invocandu-se probleme intre auditorul RomTelecom si consultantul statului