Vestea ca statul ofera 200 de euro pentru cei care se casatoresc s-a raspindit ca fulgerul in rindul comunitatilor de romi. Fie ca sint tineri, fie ca au 50 de ani, acestia se grabesc acum sa-si oficializeze relatiile. Primii care au luat legatura cu reprezentantii serviciilor aflate in subordinea primariilor sint cei din mediul rural, in aceasta saptamina mai multe familii de romi urmind a-si legaliza relatiile.
"Am oficiat o singura casatorie pina acum. A fost un cuplu de romani. Incheierea casatoriilor se afla in derulare, saptamina aceasta alte 3 familii urmind a-si oficializa relatiile. Majoritatea celor care urmeaza sa se casatoreasca sint romi. Ei nu au fost casatoriti legitim pina acum. Cu gindul la banii pe care o sa-i primeasca de la stat, ei se imprumuta pentru analize si vin. Ne asteptam sa fie mult mai multi", a precizat Niculina Berescu, referent al Primariei Sutesti, comuna unde exista aproximativ 2.000 de romi. Si la Unirea, romii sint "pe faza", nu mai putin de 4 cupluri anuntindu-si intentia de a se casatori in perioada imediat urmatoare."In acest an, nu a fost oficiata nici o casatorie, dar ne asteptam. Comunitatea de romi de la noi cuprinde aproximativ 200 de persoane. Si-au exprimat deja intentia de a se casatori 4 cupluri de romi", ne-a declarat Costica Mosescu, primar al comunei Unirea.
In ceea ce priveste municipiul Braila, pina acum au fost depuse 6 cereri, nici una dintre familii nefiind de etnie roma. Conducerea Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor considera ca si in municipiul Braila vor avea loc, in acest an, mult mai multe casatorii ale persoanelor apartinind comunitatii de romi.
Reamintim ca, potrivit Legii nr. 396/2006 sprijinul financiar se acorda numai celor aflati la prima casatorie. Ajutorul se acorda pe baza de cerere insotita de declaratiile pe propria raspundere ale celor doi so