Două tendinţe majore, strâns legate între ele, s-au înregistrat în anul care a trecut pe piaţa de televiziune din România: fragmentarea din ce în ce mai accentuată a pieţei, şi, ca un efect direct, creşterea importanţei staţiilor de nişă în planurile de media. Un exemplu evident în acest sens îl reprezintă Antena 3, unde numărul de inserţii publicitare a crescut cu aproximativ 150%, iar numărul de GRP-uri livrate a urcat cu 350%. (GRP, Gross Rating Point, indică rat
Două tendinţe majore, strâns legate între ele, s-au înregistrat în anul care a trecut pe piaţa de televiziune din România: fragmentarea din ce în ce mai accentuată a pieţei, şi, ca un efect direct, creşterea importanţei staţiilor de nişă în planurile de media.
Un exemplu evident în acest sens îl reprezintă Antena 3, unde numărul de inserţii publicitare a crescut cu aproximativ 150%, iar numărul de GRP-uri livrate a urcat cu 350%. (GRP, Gross Rating Point, indică ratingul total obţinut de un spot publicitar; este egal cu ratingul spotului înmulţit cu numărul de difuzări.) Trebuie totuşi observat că plafonul de la care a plecat canalul de ştiri era destul de scăzut, ceea ce face mai puţin spectaculoasă această evoluţie. Traseul audienţelor este însă, într-adevăr, important: dublu pe durata întregii zile şi de patru ori în prime time!
„Suntem în fericita situaţie în care creşterea puterii de cumpărare a românilor a determinat o majorare a interesului investitorilor şi o mai mare încredere a lor în potenţialul publicităţii la noi în ţară“, afirmă Mihai Trandafir, managing director al Universal McCann, divizia de media a McCann Erickson. „De aici a decurs o ascensiune semnificativă a volumului pieţei media din România, care, în ultimii trei ani, a înregistrat creşteri între 25 şi 40%.“
La nivelul de ansamblu al ind