BUCURESTI Secolul al XIX-lea era timpul marilor baluri, al petrecerilor somptuoase, in care bucatari vestiti, de cele mai multe ori veniti din tarile Europei Apusene, gateau preparate rafinate, pe gustul elitei bucurestene. In aceasta perioada, ritualul servirii mesei depaseste intimitatea casei si incepe sa devina un act social.
In plina inflorire economica Bucurestenii merg la restaurante, la terase sau la cofetarii. Prin urmare, in Bucuresti se deschidea, in 1852, localul "La doi frati, Anton si Vasile Capsa", care oferea nu mai putin de 36 de sortimente de dulceata. In 1865, un polonez romanizat deschidea Cafeneaua Fialkowski, la intersectia Strazii I. Campineanu cu Podul Mogosoaiei. A ramas in vreme renumita pentru numarul mare de scriitori, diplomati, actori si profesori care i-au trecut pragul. De altfel, C. Bacalbasa spunea despre aceasta cafenea ca devenise "o adevarata institutie". In anul Unirii, Bucurestiul era in plina inflorire economica. Existau patru intreprinderi producatoare de bere, Fabrica de ulei "Martinovici si Asan", pentru ulei de in, canepa si rapita; doua fabrici producatoare de fidea, gris, macaroane si stelute.
Urmand aceasta deschidere, la mijlocul secolului al XIX-lea apar primele carti de bucate "profesioniste", al caror scop este indrumarea tinerelor gospodine. In aceasta categorie pot fi incluse cartea de bucate a Mariei Maurer (1849), prima carte de acest gen editata in Tara Romaneasca, si cea a lui Christ Ionnin, aparuta in 1865.
BURTA DE VITEL Alege burta de vitel creata, nu cea groasa; curatesce-o si o spala bine; pune-o sa fiarba incet cu apa multa si cu piper, cuisoare etc., vin alb, ceapa, verdeturi, cimbru, dafine, usturoi si slanina. Cand a fiert, o poti servi ca sa se manance cu untdelemn si otet sau cu un sos compus din otet, untdelemn si ceapa. (C. Ionnin) SPUMA CU MERE CRETESTI Curata o litra de mere