(Foto: Monitorul de Cluj)
Europa se deschide dincolo de Habadoc si dincolo de dealul de netrecut din cauza noroiului, spre Feldioara, calea mai scurta care uneste Buza cu civilizatia europeana.
Buza, integrata in UE prin munca
La 3 saptamini dupa ce Basescu a anuntat la televizor integrarea Romaniei in UE, cu sampanie si artificii, satenii cu cizme de guma minjite de noroi din mai noua euro-comuna clujeana Buza se foiesc pe linga primarie la ceasul amiezii ca sa-si ridice pensiile. Nimic european.
Nici macar primaria, o cladire de doua etaje mai noua, da’ veche, cu usi proaspete-termopan, nu poarta insemnele Uniunii Europene, noua mama a buzenilor. In interior, numai vreo patru afise cu stelutele UE, care mascheaza o pseudo-bucatarie, amintesc de recenta integrare. Nici macar un steag albastru cu stelute galbene nu flutura pe cladire.
Europa a intrat la Buza la etajul primariei. Intr-o sala micuta, imbibata cu miros de sudoare, secretara comunei Buza isi scrie situatiile in Office Word, la calculatorul Pentium 4, luat prin fonduri PHARE, asistata de unul din invatatorii satului, Marcel Cheta.
"Avem si Internet“, spune aratind spre tuburile in care stau ascunse cablurile noii retele interne, Maria Ceserean, secretara comunei. „Drumurile is proaste aici, da’ pentru anul asta avem proiecte mari si cu ajutorul Uniunii speram sa le realizam“, nadajduieste singura femeie din comuna care pare sa stie cu ce se maninca fondurile PHARE si SAPARD.
"Aici, oamenii nu se baga pentru SAPARD, pentru ca nu au bani si cum trebuie cofinantate... in comuna n-are cine sa le plateasca! Ramine sa incercam noi de la primarie sa mai aducem bani, din proiecte. Anul asta planuim sa renovam caminul cultural, dispensarul si sediul primariei, prin accesare