Miercuri, 24 ianuarie, la Davos au inceput sesiunile Forumului Economic, care se vor concentra, in principal, asupra schimbarii centrelor de putere la nivel global si a problemelor generate de modificarilor climaterice. Forumul Economic de la Davos costa circa 16 milioane de dolari, de cinci ori mai mult fata de Sommet-ul Francofoniei, care a avut loc anul trecut la Bucuresti.
Reuniunea din acest an va strange laolata peste 2400 de personalitati din mediul politic si academic din 90 de tari, printre care 24 de sefi de stat sau prim-ministrii, 85 de ministri, dar si membrii ai societatii civile si media.
America Latina si Asia - noi sfere de putere
“The Shifting Power Equation”, tema centrala din acest an, dezbate modificarea sferelor de putere la nivel global, dinspre centrul catre periferiile planetei. America Latina si Asia sunt cele doua “periferii” importante care devin, treptat, centre de putere din punct de vedere geopolitic si economic.
Clima reprezinta o alta chestiune de interes maxim care va atrage atentia auditoriului. Din cele 229 de sesiuni care vor fi sustinute anul acesta la Davos, 17 vor dezbate tocmai subiecte legate de schimbarile climaterice, incalzirea planetei, diminuarea resurselor de apa potabila, etc.
Centrarea atentiei catre zone ca America Latina si Asia explica interesul scazut pentru tarile din estul Europei.
“Tema din acest an, schimbarea centrelor de putere la nivel mondial catre regiuni ca Asia si America Latina, explica interesul redus pentru estul Europei, pentru state cum sunt Romania sau Bulgaria”, a declarat, in exclusivitate pentru Hotnews, Matthias Luefkens, Associate Principal in cadrul
Forumului Economic de la Davos. “Iar costurile organizatorilor au fost de aproximativ 20 de milioane de franci elvetieni (16 milioane de dolari)”, a concluzionat Luefkens. @N_P