Trecutul şi prezentul se întâlnesc într-un mod ciudat în realitatea învăţământului braşovean. O fostă proprietate a comunităţii saşilor poate fi „salvată” datorită urmaşilor acestora. Este vorba despre clădirea Liceului Sportiv, pe care Biserica Evanghelică o pune la bătaie contra unor facilităţi asigurate copiilor de la singurul liceul cu predare în limba germană din Braşov: „Johannes Honterus”.
Lista clădirilor revendicate de Biserica Evanghelică este una lungă şi face referire la multe clădiri în care se desfăşoară activităţi didactice. Numai în Centrul Vechi evanghelicii au revendicat deja câteva clădiri de mare importanţă. Printre ele: Grupul Şcolar Forestier şi Grădiniţa de lângă Poarta Schei. În cazul liceului, conform conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, Protopopiatul Evanghelic a fost de acord să vândă clădirea, cu condiţia ca destinaţia educaţională să fie păstrată. Şefii IŞJ au cerut deja bani de la Ministerul Educaţiei, iar acesta s-a înduplecat. După două expertize, experţii în evaluări au stabilit că 1.000.000 de euro vor intra în conturile Bisericii, dacă se semnează contractul de vânzare - cumpărare între clerici şi dascăli.
Chiar dacă s-a stabilit şi suma pentru care s-ar răscumpăra clădirea Liceului Forestier de la Biserica Evanghelică, ratificarea tranzacţiei nu poate fi deocamdată efectuată din lipsa unor documente, a precizat inspectorul general Carmen Tănăsescu, şeful IŞJ.
Dau Sportivul
pe Honterus
Retrocedările afectează şi învăţământul preşcolar. Întrucât Biserica Evanghelică îşi cere înapoi două clădiri din Schei, actuale grădiniţe, IŞJ trebuie să găsească soluţii. Bani există, însă nu şi spaţii pentru construit. „În zonele centrale situaţia este tristă. Grădiniţele trebuiesc retrocedate, însă nu găsim spaţii pentru construirea unor noi copuri”, a spus Tănăsescu. O altă problemă este