Ieri, incepind cu ora 12.00, salariatii Serviciului Judetean de Ambulanta, sindicalisti si nesindicalisti s-au alaturat colegilor lor din intreaga tara si au protestat fata de aplicarea reformei din sistemul de urgenta prespitalicesc, printr-o scrisoare a disperarii adresata lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice. Pe 20 ianuarie a.c., cu ocazia sedintei de la Calimanesti, unde au participat conducerile Serviciilor de Ambulanta din Romania precum si reprezentantii Federatiei Nationale Ambulanta, acestia au solicitat sprijinul ministrului Eugen Nicolaescu in vederea modificarii OMSP 1781 si 1092, emise in 2006, ordine care nu pot fi aplicate in momentul de fata datorita dotarii necorespunzatoare cu ambulante considerate de inalta performanta a statiilor de salvare si, respectiv, lipsei de personal cu studii superioare.
Ieri, protestatarii au sustinut ca, la acest moment, prin natura lucrurilor - mai mult sau mai putin fortate, acest sistem nu mai poate supravietui mai mult de 6 luni de zile.
Salariatii Serviciilor de Ambulanta apreciaza ca infiintarea unor structuri paralele, dar complementare ca scop, gen SMURD, nu delimiteaza, ci mai mult discrimineaza sistemul deja existent, daca se are in vedere doar faptul ca repercusiunile legale in caz de malpraxis sint diferite; potrivit legislatiei in vigoare, personalul paramedical sau cu pregatire paramedicala nu poate fi acuzat si nu este raspunzator in situatiile de malpraxis, invocindu-se ca "nu este intentionat", ceea ce ii face pe salariatii din Ambulanta sa se intrebe daca are cineva interes in a se renunta la asistenta medicala calificata. "O alta lacuna a legii este lipsa oricarei alte surse de finantare a Serviciilor de Ambulanta, in afara Contractului de prestari servicii, incheiat cu CNAS. Prin contra-exemplu, structura paralela, dar complementara beneficiaza de finantare, via Mini