Firmele care au avut bunuri pe nava Iman T, blocata timp de cateva luni bune in Portul Constanta fiind banuita ca ar fi contribuit la fuga lui Omar Hayssam, risca sa nu isi mai recupereze datoriile. Magistratii constanteni au respins, ieri, cererea de instituire a sechestrului asigurator inaintata de o societate pagubita.
In plangerea inaintata Curtii de Apel Constanta, Mittal Steel Roman sustinea faptul ca, in urma ultimei masuri asiguratorii impuse asupra aceleiasi nave, a suferit pagube de sute de mii de dolari. Avocatul care a aparat in instanta armatorul navei a mentionat ca acestia au fost chemati in judecata pentru recuperarea sumei de 400.000 de dolari. Aceasta suma reprezinta pierderile suferite de Mittal Steel in perioada in care nava Iman T a facut obiectul unui sechestru asigurator impus de autoritatile romane. Avand in vedere ca conflictul a intrat sub incidenta legilor internationale, procesul se judeca la Londra, iar in Romania se judeca doar cererea de punere sub sechestru a cargoului. Astfel, dupa ce tribunalul a respins cererea Mittal Steel, ieri, magistratii Curtii de Apel Constanta au dat aceeasi solutie negativa. Autoritatile romane au dispus arestarea navei Iman T, in urma unei actiuni comune a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul General al Politiei Romane.
Ancheta a relevat faptul ca exista indicii privind posibila implicare a cetateanului sirian Mustafa Tartoussi in parasirea ilegala a teritoriului Romaniei de catre teroristul sirian Omar Hayssam. Se presupune ca fuga a avut loc la bordul navei Iman T, cu destinatia Siria, pe ruta Constanta - Alexandria (Egipt) - Tartous (Siria). De asemenea, prin rezolutia din 6 august a.c., procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de Mustafa Tartoussi, pentru savarsirea infractiunii pre