Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a stabilit ca demersurile lui Sorin Ovidiu Vantu - condamnat la doi ani de detentie pentru uz de fals - pentru obtinerea autorizarii de functionare a Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) au pus in pericol "intreaga siguranta a circuitului bancar romanesc".
In Incheierea sedintei din 18 ianuarie, instanta apreciaza ca demersurile lui Sorin Ovidiu Vantu pentru obtinerea autorizarii de functionare a BID au pus in pericol "intreaga siguranta a circuitului bancar romanesc", faptele acestuia fiind calificate drept "extrem de periculoase".
Magistratii Judecatoriei sectorului 1 au stabilit ca "atitudinea inculpatului de pe parcursul procesului penal a fost una nesincera in sensul ca, desi a recunoscut partial situatia de fapt, nu si-a recunoscut in nicio conditie vinovatia, incercand prin intermediul unor inscrisuri emise de un alt inculpat, respectiv Nicolae Popa, sa evite raspunderea penala".
Potrivit motivarii magistratilor, "Sorin Ovidiu Vantu a tergiversat solutionarea cauzei prin formularea cu rea-credinta a cererilor de recuzare si de stramutare", acestea fiind pe rand respinse de catre instantele superioare.
Totodata, prin incheiere, instanta a stabilit ca "prin intermediul infractiunilor savarsite de Sorin Ovidiu Vantu a fost introdusa in circuitul bancar o banca ce pornea de la premise de functionare instabile, situatie concretizata ulterior prin intrarea in lichidare judiciara a acesteia".
Scopul avut in vedere de Vantu este, in opinia magistratilor, "unul extrem de periculos, si anume constituirea unei banci prin inducerea in eroare a autoritatilor competente a acorda autorizatia, respectiv BNR". Metodele folosite de Sorin Ovidiu Vantu de obtinere a autoritatii de functionare a BID prin intermediul depunerii de acte false sunt apreciate de catre magistrati ca fiind extrem de elaborate, in princi