Ioana Lupea: "Alianta D.A. a ales sa traiasca de dragul alegatorilor sai, poate mai multi decat ai PD si PNL."
Numai ca un organism politic care renunta sa puna capat unei existente in care nu mai crede este ca si mort, fapt pe care-l vor constata mai tarziu, probabil prea tarziu, democratii.
Daca ramanerea la guvernare a PD nu este surprinzatoare, ministrii partidului nefiind niste sfinti fara de arginti, curioasa este supravietuirea Aliantei, al carei prim-lider este premierul compromis de Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu.
Dupa toata nebunia, PD n-a gasit niciun motiv intemeiat sa rupa Alianta Dreptate si Adevar, desi acesta era scris pe un cartonas cu antet. Democratii iau in calcul chiar sa mearga impreuna cu liberalii la alegerile europarlamentare, in conditiile in care PNL da o mana de ajutor PSD-ului la suspendarea presedintelui, cel putin prin modificarea Legii referendumului.
De la o vreme, PD a devenit mai timid in fata PNL, a incetat sa pretinda rolul conducator pe baza de sondaje, mai multe nume pe listele electorale. Pretextul oficial servit de liberali si democrati este limitarea unui potential succes al PSD, improbabil mai ales de cand cu nastrusnicia suspendarii presedintelui si a desfiintarii CSAT.
Ori poate ca intentia este de a preveni o victorie a partidelor nationalist-extremiste, PRM si PNG, si aceasta la fel de nesigura. Experienta electorala ne arata ca romanii sunt mai moderati la urne decat in sondaje, simt al masurii ce ar putea fi exprimat si prin neprezentare la vot.
De ce s-a resemnat PD cu rolul secund in Alianta si la guvernare? Participarea pe liste comune tradeaza mai degraba niste temeri ale democratilor, aparent in fruntea clasamentului electoral. Nu este deloc exclus ca actuala criza politica sa fi afectat PD in egala masura cu PNL. Perceptia generala a