Dedesubturile marilor afaceri din Cluj sunt condensate in dosarele alcatuite de procurori in ancheta referitoare la trustul “Gazeta”. Dincolo de limbajul trivial, in dosar se regasesc amanunte care arata ca politicieni de marca, oameni de afaceri cu staif ori jurnalisti de renume negociau intocmai ca baietii de cartier. In multe cazuri, miza era banul public. Culise si amanunte legate de activitatea celor mai cunoscuti clujeni sunt consemnate in cele cateva mii de file ale dosarului, care a produs deja un adevarat cutremur in Transilvania. “Romania libera” va continua sa publice extrase din aceasta adevarata odisee penala.
Procurorii sustin in rechizitoriul prin care membrii trustului “Gazeta” au fost trimisi in judecata, ca directorul de investigatii Ioan Otel si Adrian Avarvarei, fosti politisti, “au pastrat legaturi stranse cu fostii colegi care lucreaza si in acest moment in diverse structuri din cadrul Politiei Romane, iar o parte din informatiile folosite in activitatea infractionala sunt culese de la aceste persoane”.
Din probele administrate in dosarul “Gazeta” reiese ca ofensiva procurorilor are legatura cu o eventuala aprobare venita din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu. O serie de lideri marcanti ai PNL, cum ar fi, de pilda, presedintele filialei clujene a liberalilor, Marius Nicoara, care este si presedinte al Consiliului Judetean, ori consilierul premierului Tariceanu, Mircea Chertes, se afla printre denuntatori.
In plus, in dosar exista si transcrierea unei convorbiri telefonice purtata, in data de 19.10.2006, intre presedintele trustului de presa, Liviu Man, si directorul “Gazetei de Bistrita”, Dorel Vidican. Ultimul il informa pe seful sau ca a aflat dintr-o sursa ca, la reuniunea conducerii PNL, tinuta in toamna anului trecut la Cluj-Napoca, Chertes le-ar fi spus colegilor sai de partid ca lucrurile nu mai pot continua