Agentia de evaluare Coface a acordat Romaniei calificativul A4. "Ratingul sugereaza un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza instabilitatii politice si economice", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Cristian Ionescu, directorul general Coface Romania. Ratingul Romaniei este similar cu cel al Bulgariei si mai bun decat cel al Ungariei, cu mentiunea ca in privinta celor doua tari vecine Coface a operat modificari in sens pozitiv si respectiv negativ. Comparativ cu toate celelalte tari membre ale Uniunii Europene, calificativul Romaniei este mai slab.
Printre punctele tari, Ionescu a identificat aderarea la Uniunea Europeana, dimensiunea semnificativa a pietei (n.r.: a saptea ca marime din UE) , mana de lucru ieftina, precum si cresterea puternica a investitiilor straine directe. Romania se confrunta insa cu riscuri din perspectiva cresterii deficitului de cont curent si a creditarii, precum si in ceea ce priveste stabilitatea politica precara. In privinta deficitului de cont, Romania, Bulgaria si Tarile Baltice sunt singurele state din regiune cu o valoare a deficitului ce depaseste 9%. "Deficitul pare controlabil pe termen scurt din moment ce Romania a atras 40% din investitiile straine directe din regiune. Pe termen mediu si lung, deficitul va deveni insa o problema in conditiile in care nu prea mai avem ce privatiza", a explicat Ionescu.
In cel mult o luna si jumatate, Coface va infiinta in Romania o companie de asigurari de credit, a mai spus Ionescu. Potrivit reprezentantilor Coface, viitorul asigurator va pune la dispozitia clientilor contracte pentru asigurarea creantelor interne si externe. Compania va activa ca subsidiara a Coface Austria.
Agentia de evaluare Coface a acordat Romaniei calificativul A4. "Ratingul sugereaza un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza instabilitatii politice