Romania este condusa bicefal. Constitutia noastra nu a lamurit un lucru esential pentru bunul mers al unei democratii fragile cum este a noastra: cine conduce Romania? Intre institutia prezidentiala si guvern s-au aflat raporturi fie de vasalitate jenanta, fie de conflict pagubos.
Daca Ion Iliescu l-a dat jos pe Petre Roman cu o mineriada, mai tirziu Vacaroiu a inteles sa conduca tara sub atenta obladuire a presedintelui sau, ca un vasal supus. Guvernul Radu Vasile a murit de mina presedintelui Constantinescu, pentru ca mai apoi, Ion Iliescu sa-si atace si el premierul, pe Adrian Nastase, cu toata duritatea, continuind gilceava in raporturile dintre institutii.
Acum se cearta Traian Basescu cu premierul Tariceanu. Dovada ca intre aceste doua institutii cu puteri relativ egale nu au fost niciodata raporturi institutionale firesti.
In acest moment, Romania risca sa fie neguvernabila pentru ca intre presedintie si guvern se ridica o balacareala de mahala. Clasa politica romaneasca, daca nu se trezeste la timp si nu va pune bariere constitutionale in calea derapajelor democratiei, atunci Romania poate aluneca din nou in autoritarismul de care nu s-a desprins cu totul niciodata.
"Foaia Transilvana” atrage atentia asupra Constitutiei si spune ca ambiguitatea acestei legi fundamentale a pus de la inceput Romania pe un drum gresit, iar consecintele se vad acum. Schimbarea Constitutiei si o optiune clara pentru republica parlamentara pare a fi opinia tot mai multor personalitati publice pe care Foaia Transilvana le-a provocat la dialog.
Am incercat sa descoperim impreuna miezul fierbinte al chestiunii romanesti si cum de s-a ajuns in pragul unei isterii colective.
Sorin Ionita, Societatea Academica Romana: Dezechilibru intre presedintie si