Patronii de baruri riscă se să se trezească cu afacerea închisă dacă nu vor avea grijă să-i protejeze pe nefumători. Orice braşovean care nu fumează, merge într-un local şi se simte deranjat de fumul altora, are acum legea de partea lui. Poate merge până acolo încât poate reclama restaurantul la OJPC, declanşând un control care poate duce chiar la lacăte puse pe uşa restaurantului în care nu s-a simţit tratat cum trebuie.
Asta pentru că, începând cu 1 ianuarie, restricţiile privind fumatul sunt mult mai dure. În restaurante şi alte localuri nu se mai fumează, decât dacă patronii amenajează locuri speciale pentru fumători. Locurile amenajate pentru fumat sunt supuse la rândul lor unui set de reguli, acestea trebuind să fie semnalate şi bine aerisite. De asemenea, administratorii trebuie să se asigure că fumul nu ajunge până la nefumători. În aceste condiţii, peste 75% dintre localurile braşovene ar trebui să fie închise pentru că, potrivit autorităţilor, nu s-au adaptat la noile prevederi.
Verificarea localurilor publice a început la Braşov în urmă cu o săptămână. Inspectorii de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Braşov au vrut să vadă în ce măsură este respectată Legea 349/2002. Ieri au fost verificate mai multe localuri din zona pieţei Traian. Aici, inspectorii OJPC Braşov au verificat dacă sunt delimitate spaţiile şi dacă este asigurată ventilaţia locurilor de fumat, astfel încât aerul poluat să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători. Iulian Mara, director OJPC, spune că în aproape toate barurile controlate fumul era foarte dens.
În urma controalelor efectuate până la data de 22 ianuarie, la Braşov au fost aplicate sancţiuni în valoare de 10.000 lei. În câteva cazuri a fost dispusă oprirea temporară a activităţii până la afişarea atenţionărilor pentru fumători. Alte unităţi au fost închise, întrucât nu aveau spaţii speci