Contestatiile depuse impotriva deciziilor Colegiului CNSAS nu vor mai fi judecate de membrii Colegiului Dosarelor, ci de tribunal, au decis, ieri, senatorii din Comisia juridica, pe parcursul dezbaterilor asupra Ordonantei nr. 16 din 2006, care modifica si completeaza Legea nr. 187 din 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. Senatorii au mai hotarat ca personalul CNSAS sa nu poata face parte din partide politice si sa nu poata desfasura activitati de natura politica.
Mutarea judecarii contestatiilor depuse de cei descoperiti ca au colaborat cu fosta Securitate de la Colegiul CNSAS la tribunal a fost ceruta, de altfel, chiar de presedintele Colegiului Dosarelor, Claudiu Secasiu. La ultimele sedinte in care s-a dezbatut Ordonanta CNSAS, in octombrie anul trecut, Secasiu a argumentat ca “nu este normal ca aceiasi oameni, recte Colegiul CNSAS, sa judece de doua ori aceeasi cauza” si a apreciat ca “tribunalul trebuie sa judece direct contestatia celui nemultumit”. Ideea a fost preluata de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, iar amendamentul formulat de acesta a fost, ieri, adoptat de membrii Comisiei juridice. Prin acceptarea modificarii se elimina posibilitatea repetarii unor cazuri precum cel al judecatoarei Florica Bejinariu, careia Colegiul i-a dat “certificat de buna purtare” dupa admiterea contestatiei.
Senatorii Comisiei juridice au schimbat, de asemenea, modalitatea de revocare a membrilor Colegiului CNSAS. Potrivit ordonantei, revocarea se putea face de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar alesii au decis ca aceasta atributie sa revina Parlamentului, pe motiv ca Legislativul este cel care-i valideaza si-i numeste in functie.
Asemenea altor sedinte in care a fost discutata Ordonanta CNSAS, si cea de ieri a fost marcata de aprinse dispute. Protagonisti au fost, de data aceasta, istoricul Marius Opr