Sedintele de joi ale Bursei de Valori din Bucuresti si ale Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu au inceput cu o ora mai tarziu decat programul obisnuit, in semn de protest fata de neclaritatile existente in modalitatea de impozitare a castigului obtinut din tranzactiile pe piata de capital. Aceasta este prima greva din istoria bursei romanesti.
Cum impozitam castigurile la bursa?
ANAF sustine ca impozitul se calculeaza pe intregul volum de tranzactii din 2006, fara a se lua in calcul si eventualele pierderi. Investitorii doresc insa impozitarea profitului net, iar in momentul in care exista pierderi, impozitul nu trebuie perceput. Cu alte cuvinte, pentru ANAF, baza de calcul este profitul net si nu cel brut.
Ceea ce duce la situatia ca un investitor care a inregistrat pierderi sa plateasca impozit statului. De altfel, precizarile ANAF-ului sunt in contradictie cu prevederile din Codul Fiscal, potrivit reprezentatilor BVB si BMFMS.
Initial, decizia de suspendare pentru o ora a sedintei de tranzactionare a fost luata doar de Bursa de valori din Bucuresti. Ulterior, ea a fost aprobata si de reprezentantii Bursei de la Sibiu.
Suspendarea tranzactiilor - precedent periculos
Masura de suspendare a tranzactiilor creaza un precedent periculos, afirma CNVM intr-un comunicat de presa. CNVM a decis sa atentioneze Consiliul Bursei de Valori Bucuresti pentru ca nu a fost informata referitor la suspendarea programului de tranzactionare.
De asemenea, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a fost atentionat si pentru faptul ca nu a raspuns in termenul impus la adresa prin care CNVM a solicitat, in 24 ianuarie 2007, unele explicatii privind decizia Consiliului BVB de a protesta, prin suspendarea partiala a sedintei de tranzactionare, fata de masurile ANAF privind impozitarea veniturilor din