Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu va mai judeca viitoarele contestatii depuse in urma unor decizii ale sale. Hotararea a fost adoptata de catre senatorii din Comisia Juridica. Acestia s-au intrunit ieri pentru a dezbate textul Ordonantei CNSAS. Printr-un amendament propus de catre Antonie Iorgovan (PSD) si Gavrila Vasilescu (PC), eventualele contestatii vor fi solutionate direct in justitie.
Amendamentul propus tine seama de o doleanta mai veche a Colegiului, ai carui membri au spus in mai multe randuri ca nu este normal ca tot ei sa se pronunte in cazul unor decizii pe care le-au adoptat initial.
In plus, ar fi usurata activitatea institutiei in ansamblu. Un alt amendament, sustinut de Iorgovan si de Gyorgy Frunda (UDMR), interzice membrilor Colegiului sa faca parte din vreun partid politic, dar si sa desfasoare vreo activitate de natura politica.
In urma sedintei de ieri, s-a decis ca membrilor Colegiului sa li se solicite sa renunte la alte activitati pe durata exercitarii mandatului primit. "Este incompatibila calitatea de membru al Colegiului CNSAS cu orice functie publica sau privata, in afara celei de cadru didactic in invatamantul superior", prevede un alt amendament sustinut de Gavrila Vasilescu si Serban Nicolae (PSD). Totodata, va creste gradul in care Parlamentul poate sa controleze activitatea CNSAS.
Astfel, Legislativul nu numai ca numeste in functie membrii CNSAS, dar va putea sa ii si inlocuiasca. Pana acum, dreptul de a revoca din functie membrii Colegiului apartinea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Doru Ioan Taracila (PSD) a mers chiar mai departe si a cerut colegilor sai sa voteze un amendament care prevedea ca mandatul acordat CNSAS sa aiba aceeasi durata ca si a institutiei care l-a votat.
Adica mandatul celor din Colegiu sa fie redus la patru ani, precum cel al parlamentarilor. I