Ursii ies din hibernare in mijlocul iernii, la Moscova se inregistreaza cele mai inalte temperaturi din ultimii 140 de ani, iar proprietarii de hoteluri din Carpati pana in Alpi isi vad afacerile spulberate.
Schimbarile climatice au efecte din cele mai diverse pe toate continentele lumii iar capii politcii si economiei mondiale taifasuiesc la Davos punand la cale clima pentru urmatoriul secol.
Schimbarile climatice sunt consecinta directa a actiunilor oamenilor din ultmii 150 de ani. Atmosfera terestra actioneaza ca un strat protector al pamantului, permitand caldurii solare sa patrunda si eliberand-o usor. Fara ajutorul acestui strat, caldura ar “ricosa” din pamant, inapoi in atmosfera ducand la o racire a temperaturilor cu mai mult de 30 de grade.
Insa, gazele cu efect de sera, aflate la cel mai inalt nivel din ultimii 420 de mii de ani, nu permit eliminarea treptata a caldurii, blocand-o, fapt ce duce la cresterea temperaturii medii pe intreaga suprafata a pamantului.
Principalul compus eliminat in urma activitatilor industriale il reprezinta dioxidul de carbon, banalele bule din sucuri si bere. Acesta rezulta in urma arderilor combustibililor fosili precum petrolul, gazul natural si carbunele, sau a compusilor acestora.
Concomitent cu activitatea industriala, despaduririle masive care au loc inca de la debutul revolutiei industriale in secolul XIX, au impiedicat filtrarea si imbunatatirera aerului din atmosfera.
Ultimii zece ani - cei mai caldurosi din istorie
La nivel mondial, in ultima suta de ani, temperaturile au crescut cu aproximativ 0.6 grade, la nivel european situatia fiind mult mai grava- o crestere de 1 grad Celsius.
In urma masuratorilor efectuate si analizand statisticile din 1860 si pana in prezent, s-a stabilit ca cei mai caldurosi ani au fost in ordi