Oricat ne-am fi considerat de europeni in adevaratul sens al cuvantului, oricat am fi clamat, pana deunazi, ca Banatul este deja, fara nici o pregatire speciala, “Europa in miniatura”, socul integrarii l-am resimtit si in aceasta parte de tara, chiar daca nu atat de vizibil ca pe frontierele de est si de sud ale Romaniei.
Comisiile de verificare privind indeplinirea standardelor europene au inchis mai multe restaurante si hoteluri, care nu indeplineau in totalitate repertoriul de criterii de functionare in spatiul comunitar. Culmea: restaurante cu traditie in Timisoara, in circuit international, la care apelau reprezentante diplomatice straine din Capitala Banatului s-au vazut nevoite sa sisteze activitatea pe mai multe luni (poate chiar un an) ca sa intre in grila de evaluare europeana.
Cabinetele medicale mai au o pasuire, dar normativele comunitare sunt de neocolit. Anul viitor, pe vremea aceasta, mai bine de jumatate din medicii de familie vor trebui sa traga obloanele, daca nu isi reamenajeaza cabinetele cu spatiile si circuitele prevazute in Uniunea Europeana.
Politistii de proximitate incearca, timid, sa atraga atentia timisorenilor ca nu mai pot plimba caini fara lesa prin parc si nu isi pot usca rufele la vedere, in balcoane, tot din cauza “matusii Europa”. Sub asemenea stiri, entuziasmul integrarii paleste: restrictiile sunt dure, beneficiile directe - indepartate si incerte.
Pana si mult-mediatizata calatorie spre Occident cu buletinul si-a pierdut din stralucire, la vestea ca in multe tari documentul romanesc intern nu e recunoscut, din cauza ca nu afiseaza distinct data si anul nasterii. Si-atunci?
Pragmatici si seriosi, banatenii isi fac calculul si, deocamdata, ies “pe castig”. Dar dupa ce investitori importanti vor migra spre est, dupa forta de munca mai ieftina, dupa ce in tot mai multe domenii neindeplinirea criteriilor euro